tisdag 30 augusti 2011

Tzatziki

Krämig och god tzatziki.


Ingredienser
1/3 gurka
2-3 dl grekisk yoghurt (ca 10%)
1 msk olivolja
1 krm vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
Grovmalen svartpeppar
Salt

Gör så här
1. Skölj gurkan och dela den på längden, gröp sedan ur det vattniga innehållet i mitten med en tesked.

Slasket i mitten behövs inte ;)
2. Riv gurkan grovt på ett rivjärn och sprid ut jämnt på en tallrik och salta (detta hjälper till att vattna ur gurkan).

3. När gurkan stått i ca 1 timme - häll av överflödig vätska och krama ur den rivna gurkan.

4. Pressa vitlöksklyftan och rör ihop alla ingredienser, smaka av med peppar och ställ i kylen 30 minuter innan servering.
Krämigt, gott och enkelt
Närgången bild

måndag 29 augusti 2011

Fiskgratäng med Räkostsås

Gjorde detta häromdagen och bjöd på och det blev en solklar succé :)
Fisken i receptet går att byta ut mot en annan sort om man önskar. Likaså kan man byta ut champinjonerna man lägger i såsen innan man slår på den mot räkor/musslor så blir det ännu lyxigare.

När jag tillagade den här maträtten använde jag ingen timer eller annat och hade inga tider att gå efter. Potatisen var klar ungefär när såsen var klar, och då gjorde jag moset, och när det var klart var det dags att ta ut fisken. För er kontrollfreak därute så ska jag iallafall försöka ange de tider jag tror de olika momenten behövde ;)

Fisk i fin form?
Ingredienser
500g koljafilé (funkar med annan fisk också)
Saft från ½ citron
½-1 dl vitt vin
Salt
Peppar
Sås
2 dl räkost
3 dl creme fraiche 34%
2 dl grädde
1½ fiskbuljongtärning
Dill
Citronsaft
Peppar
1 burk skivade champinjoner (kan bytas ut mot räkor/musslor)
Kolja i citron och vin = ambivalent fisk? (sur och glad)
Mos
11 stora mjöliga potatisar
1 dl creme fraiche 34%
1 dl grädde
4 msk smör
Salt
Peppar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Skala potatisen, skiva den och koka den tills den blir klar. (ca 10 minuter?)

3. Under tiden potatisen kokar upp, lägg fisken i en ugnsfast form pressa över saften från lite mer än halva citronen (resten sparas till att smaka av såsen med). Häll vinet över fisken, salta peppra och släng in den i mitten av ugnen. (ca 25 minuter).

4. Koka upp räkost, creme fraiche, grädde, buljong under omrörning. När det kokat upp, ställ av och smaka av med dill, peppar, och citronsaft.  
(Häll inte i svamp/räkor/musslor än)!

5. När potatisen är klar, slå av vattnet och pressa den, stöt den, eller gör som jag - kör elvisp med degkrokar ett litet tag (för att få det där goda moset med lite bitar i). I med smör. grädde och creme fraiche och gå lös med degkrokarna igen. Smaka av med salt och peppar.

6. Vid det här laget är fisken klar, ta ut den och slå av merparten av spadet (då vi använt fiskbuljong i såsen behöver vi inte detta).

Klar för andra omgången i ugnen
7. Spritsa eller på annat sätt portionera ut moset runt kanten på formen.

8. Häll i champinjonerna/räkor/musslor i såsen, rör om och häll över i mitten av formen, på fisken.

9. Ställ in gratängen i ugnen och höj till 250 grader, låt den stå tills den fått fin färg (ca 10 minuter).

10. Servera med lite grönt.

Detta receptet finns även på matklubben:
http://www.matklubben.se/matklubben/FAE/kokbok/?id=2949805&recipeid=35798
Ja... det var gott också! ;)

Ånyo festdukat ;)

Pantoffler

fredag 26 augusti 2011

Rågbrödskakor

Klassiska runda rågkakor som blir väldigt smaskiga. Dessa går går egentligen inte att misslyckas med. Receptet står faktiskt på påsen med kungsörnens rågsikt.

Jag vet att bröden både ser deformerade ut och har ett konstigt mönster, men detta får jag skylla på ugnen som har väldigt små och fyrkantiga plåtar med ett sexkantigt mönster på.

Härligt deformerade rågkakor med bikupemönster
Ingredienser
750g rågsikt (14 dl)
50g jäst (1 pkt)
50g margarin/smör
5 dl mjölk
½ dl sirap
1½ tsk salt
2 msk brödkryddor (kan uteslutas)

Gör så här
1. Smält smöret i en kastrull & slå på mjölken

2. Smula sönder jästen i en bunke

Duktiga hjälpredor är ett måste när man bakar bröd!
3. När mjölk/smör är fingervarmt (37 grader) häll det i bunken och rör om tills jästen lösts upp.

4. häll sirap, salt och brödkryddor i bunken och rör om.

5. Häll mjölet i bunken men spara ca 1 dl till utbakning.

6. Arbeta degen kraftigt med degkrokar i 3 minuter eller 6 minuter för hand.

7. Täck bunken med en bakduk och låt degen jäsa i 40 minuter.

Eftersom barnkaveln är så lite så får man kavla extra länge
vilket ju är toppen om man älskar att baka bröd ;)
8. När degen jäst klart, knåda den smidig på ett mjölat bakbord.

9. Dela degen i 4 delar och forma dem till runda bullar.

10. Kavla eller platta ut bullarna med mjölad hand till runda kakor om ca 15cm i diameter.

11. Tag ut ett hål i mitten.

12. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.

13. Låt kakorna jäsa under en bakduk i 30 minuter.
Naggmästare Vincent skrider till verket!

14. Sätt ugnen på 225 grader.

15. När kakorna jäst klart, grädda dem i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

16. Låt de nygräddade bröden svalna på ett galler, lägg på en bakduk.








Baka bröd med pappa är alltid kul! Fast kanske roligare ändå att få äta ;)  
Här är två mycket koncentrerade brödbakare.

torsdag 25 augusti 2011

Kalops

En väldigt enkel maträtt att göra, och väldigt god. Egentligen borde jag väl skriva "Skånsk kalops" som rubrik då det ska kallas det när man har morötter i. Men jag har aldrig lagat utan morötter så därför blir det såhär. I vilket fall som helst, denna kalops blir kanongod utan större ansträngningar. Härlig rätt att laga i gjutjärnsgryta.

Klassiker
Ingredienser
1 Kg högrev (ca)
2 stora gula lökar
3-4 morötter
6 dl vatten
10 kryddpepparkorn
3 lagerblad
1 tsk salt
5 krm vitpeppar
1 msk kalvfond
Maizena redning
Mer vatten

Gör såhär
1. Putsa och skär köttet i bitar om ca 2x2 cm.

2. Bryn köttet i en panna på högsta värme så det får lite stekyta och lägg sedan i en gryta.

3.  Häll vattnet, kryddpepparn, lagerbladen, saltet och vitpepparn i grytan och koka upp.  


4. Skala och skär löken i klyftor och bryn tills de blir glansiga, lägg sedan i grytan.

Köttet ska nu koka i totalt 2 timmar.
Rör om & tillsätt vatten under kokningen så att det inte kokar torrt!

5. Skala och skär morötterna i bitar. Lägg i grytan när 20 minuter av koktiden återstår.

6. Tillsätt lite extra vatten och smaka av med kalvfonden innan du reder kalopsen till önskad tjocklek med maizenaredning.

7. Servera med Alströmerknölar. Man kan strö på lite hackad persilja också.


Detta receptet finns även på matklubben:
http://www.matklubben.se/matklubben/FAE/kokbok/?id=3055544&recipeid=45328&offset=1

Enkla ingredienser till en verkligt god gryta. Högrev är alltid ett bra kött till grytor.





Kryddpeppar eller piment (Pimenta dioica)är ett skildkönat träd som är ursprungligt på Jamaica. Det tros ha spritts till Kuba genom flyttfåglar och kom till Spanien med spanska sjöfarare. Frukternas frön används som krydda i både mat och bröd. Kryddpeppar beskrevs första gången 1509 och tillhör familjen myrtenväxter. Trots kryddans namn har den ingen anknytning till vare sig svart- eller vitpeppar.

Fröna, använt som krydda vid matlagning, ger en smak som påminner om en blandning av kryddnejlika, muskotnöt, kanel och peppar.


Lager eller lagerträd (Laurus nobilis) är ett träd som tillhör familjen lagerväxter. Det blir upp till 20 meter högt och blommar från mars till april med små fyrtaliga, enkönade, gröngula blommor som har en sötaktig doft.
Lagerträdets aromatiska blad har prisats i årtusenden som mer än bara krydda, vilket dess namn, nobilis = förnäm eller ädel, avslöjar. Redan under antiken gavs det ut lärdoms- och segerkransar av lager, vilket än idag används vid högtidliga ceremonier.

Kring Medelhavet har den vildväxande lagern minskat i omfattning, men lundarna vid Opatija i Kroatien är fortfarande vackra. Lager är ett städsegrönt träd och en prydnadsväxt i hela Europa, i form av enskilda träd och krukväxter, då de är dekorativa året om.

Wikipedia

söndag 21 augusti 2011

Portvin

Red Port 20% [8087] 99:-
Söt, fruktig smak med inslag av plommon,
vitpeppar och örter.
En härligt rubinröd dryck.

Jag använde mig av portvin i såsen till min gryta med nötkött & portvin [http://fredriksfrestelser.blogspot.com/2011/08/gryta-med-notkott-portvin.html], samt som dessertvin till björnbärspajen [http://fredriksfrestelser.blogspot.com/2011/08/snabb-bjornbarspaj.html] jag serverade till efterrätt till grytan häromdagen. Därav känner jag mig nu tvungen att skriva ett par rader om denna ibland något underskattade dryck.

Då jag använder portvin i matlagning brukar jag oftast köpa ett av de billigare märkena, sitt pris till trots måste jag erkänna att denna duger alldeles utmärkt till dessertvin
för mig som inte är bevandrad inom port.

Portvin, eller port, är ett sött starkvin från norra Portugal som tillsammans med Madeira är Portugals mest kända vin. Namnet kommer av den portugisiska staden Porto. Alkoholhalten ligger vanligtvis på tjugo procent. För att få portvinets söta smak tillsätter man druvsprit som dels avbryter jäsningen och därigenom förhindrar att allt socker omvandlas till alkohol, dels ger portvinet dess höga alkoholhalt.

Portvin skall odlas på skifferjordar, framförallt för att uppnå den fina fruktsötman som är karaktäristisk för bra portviner. Skifferjordar är flitigt förekommande i Portugal, framförallt i Dourodalen där druvorna till allt portvin odlas. Sedan 1756 får inte portvin odlas på annat än skifferjordar.
Portvin är ett intressant samlar- och spekulationsobjekt eftersom årgångsport som lagrats länge kan uppnå mycket höga priser på marknaden.

Portvin finns både som rött vin och som vitt vin. Vitt portvin är emellertid ett enklare vin som lämpligen serveras om aperitif. Rött portvin passar till exempel som dessertvin eller till smakrika ostsorter som stilton.
Centrum för tillverkningen av portvin är Gaia som är en stadsdel i Porto.
I brist på vanliga portvinsglas
fick jag servera i whiskyprovarglas

 Sorter
  
  • Vintage Port är den förnämsta sorten port. Den görs endast de år då vinet bedöms nå exceptionell kvalitet, och innehåller endast druvor från en årgång. Vintage port lagras ett fåtal år på stora träfat, varefter det buteljeras och sedan utvecklas på flaska i mellan tio och fyrtio år, eller i vissa fall ännu längre. Vintage dricks med fördel till lagrade ostar.
  • Late Bottled Vintage, eller LBV är en port som lagras på ekfat under ett antal år för att utvecklas tillräckligt för att bli drickfärdigt.
  • Tawny har lagrats på små ekfat och har genom detta fått en ljusare färg och tydlig fatton. Vinet måste lagras minst sju år för att få säljas som Tawny. Tawny säljs också med angiven ålder – tio, tjugo, trettio eller fyrtio år – vilket innebär att vinet är en blandning av viner med en genomsnittlig ålder av angivet antal år.


  • Colheita är ett portvin av Tawnykaraktär men kommer från en angiven årgång. Colheita mognar på ekfat och är efter buteljering färdig att konsumeras. Colheita lagras ibland mycket länge.
  • Ruby är en enklare form av port som lagrats på ekfat ett par år och därefter buteljerats för omedelbar konsumtion.
  • P3 Porto Port är den absolut enklaste formen av port. Den har inte lagrats på ekfat eftersom den används för omedelbar konsumtion, lämpligen i hotellbarer. Den var vanligt förekommande under första delen av 80-talet.
Läs mer på http://sv.wikipedia.org/wiki/Portvin

Snabb Björnbärspaj

Till grytan med nötkött och portvin serverade jag denna enkla björnbärspaj till efterrätt med ett glas portvin. Man kan använda kakmix utan smak om man vill.Denna är riktig bra att bjuda på när man får oväntat besök då den verkligen är snabb och enkel att tillaga. Ytan blir krispigt knäckig.


Ingredienser
2 pkt ( à 250 g) frysta lättsockrade björnbär
1 pkt (420 g) sockerkaksmix med citronsmak
100 g kallt smör

Gör såhär
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en pajform.
Lägg de otinade bären i formen, häll över kakmixen och jämna till ytan.
Hyvla över det kalla smöret.
Grädda i ca 30 minuter.
Garnera med pärlsocker.
Serveras med vispad grädde eller glass.


Detta receptet finns även på matklubben: 
http://www.matklubben.se/recept/bjoernbaerspaj_a_la_kjell_96969.html

Tillsammans med hjortron ligger björnbär på min topplista över stenfrukter

Gryta med Nötkött & Portvin

Lätt att göra, få ingredienser & såsen blir gudomlig!
Byt ut grädden mot matlagningsgrädde för en lättare variant.

Här färdig att serveras
Ingredienser
500g Nötkött (grytbitar, högrev eller fransyska).
1 stor gul lök
400 g färska champinjoner
1,5 dl portvin
3 dl grädde
6 dl vatten
2 tärningar mörk oxbuljong
1-2 msk kalvfond
0,5 - 1 msk soja (mest för färgens skull)
1 vitlöksklyfta
5 svartpepparkorn
1 krm cayennepeppar
Salt
Peppar
smör/margarin att steka i.
Maizena redning
Ev. extra vatten under kokningen.

Gör så här

Skär köttet i lagom tärningar och stek snabbt på hög värme tills det fått färg. Lägg i en gryta.

Häll vattnet i grytan och börja koka på medelhög värme.
Tillsätt svartpepparkornen, buljongtärningarna och cayennepepparn. Låt detta koka i totalt två timmar nu och späd med extra vatten ifall det ser ut att koka torrt.

Skär löken grovt och stek tills den blir mjuk. Lägg i grytan.

Skölj och rensa champinjonerna, skär i bitar och stek i panna, pressa i vitlöksklyftan och stek med. Krydda med salt & peppar. Lägg i grytan.

När de två timmarna gått, plocka ut svartpepparkornen ur grytan. Häll i portvinet och koka ett par minuter. Häll på grädden och sojan. Smaka av med kalvfonden.

Red med maizena redning till önskad konsistens & servera med klyftpotatis eller annan knöl ;)


Detta receptet finns även på min sida på matklubben: 
http://www.matklubben.se/recept/enkel_gryta_med_noetkoett_portvin_82462.html




Fransyska är alltid fint att jobba med, men personligen föredrar jag högrev
Ett glas vin till kocken brukar alltid underlätta matlagningen ;)

Dukat till fest.



fredag 19 augusti 2011

Té, Thé, Tea, Chai, Cha
eller [Kärt barn har många namn]

Ja jag har blivit en ”tésörplare” på gamla dar, och tänkte därför skriva ett par rader om denna min nya favoritdryck i bloggen.

En vanlig syn därhemma
Jag har alltid varit en storkonsument av kaffe i alla dess former, och ja, jag tar fortfarande en kopp emellanåt, gärna en espresso. Men från att ha druckit i alla fall 2 kannor per dag, har jag mer eller mindre helt slutat dricka kaffe. Detta för ca 2 år sedan, då jag helt plötsligt märkte att jag inte drack upp mitt morgonkaffe innan jag skulle åka till jobbet. Detta blev stående efter jag tagit en klunk eller två och sedan stannade det där.
Döm om min förvåning.. Kaffet som varit min konstanta följeslagare sen jag varit 15 år smakade helt enkelt inte gott längre!

På morgnarna innan jobbet fick det nu istället bli en kopp té och en koffeintablett, efter ca 1 vecka på denna nya ”morgondiet” började jag dricka mer té, och nu med socker också. Koffeintabletten slutade jag med, men efter ca 2 veckor insåg jag att té med socker smakar inte sött té – utan té och socker. Så jag bälgade därefter i mig koppvis med ”svart té” utan mjölk och socker (detta om svart thé och andra färger ska vi gå igenom lite längre ned).

Då var det i alla fall officiellt, jag var nu en tédrickare ”Jolly good I say!”. Och dricker mer té än jag tidigare drack kaffe. De bästa téerna upptäckte jag också inom tid var lösviktstéerna, och köper på mig nya blandningar så fort jag får chansen. Jag blandar till och med eget té, specifikt ”masala chai” då detta är en favoritblandning.

Chai (som vi oftast  förknippar med masala chai) betyder té på Indiska och är samlingsnamnet för té även på många andra språk. Masala chai betyder kryddat thé. Specifikt i indien när man dricker chai så är det ”masala chai” man dricker. Traditionellt så är det såkallade ”varma kryddor” i chai / masala chai. Några av dessa är:

Min egna blandning av masala chai te. I övre vänster hörn ser ni kryddorna
jag blandar med [bl.a. mycket kanel & ingefära].
  • Kanel
  • Kardemumma
  • Ingefära
  • Svartpeppar
  • Fänkål
  • Kryddnejlika
  • (Pomerans eller apelsinskal i masala chai är ingen traditionell kryddning, men enligt min mening väldigt gott).


Kryddorna känner ni säkert igen om ni bakat pepparkakor eller gjort egen glögg där då flertalet av dessa kryddor används.

Te innehåller koffein (kallas ibland tein när det förekommer i te) som bland annat är uppiggande. Svart te innehåller ungefär 400 mg tein per liter, grönt te ungefär 200 mg per liter. Jämförelsevis är koffeinhalten i bryggkaffe ungefär 800 mg per liter.


Nu ska vi reda ut begreppen om bl.a. vad som är svart, rött och grönt thé enligt den kinesiska grundindelningen där dryckernas färg gett namnet åt téet.

  • Rött té

Det te som är vanligast i västvärlden kallas där svart te efter färgen på de torra bladen, men i Kina kallas det rött efter färgen på drycken. Efter plockning får bladen (som vanligen först skärs eller krossas) oxidera, en process under vilken de bland annat svartnar, innan de rullas och torkas. Den internationellt vanligaste formen av te. Ska inte förväxlas med Rooibos som ibland något vilseledande kallas rött te.
  • Grönt té

Grönt te är den vanligaste sorten i Kina och angränsande länder. De nyplockade tebladen upphettas genom ångning (den äldre metoden, fortfarande använd i Japan) eller torrstekning (den sedan länge förhärskande tekniken i Kina) för att förhindra oxidation, rullas och torkas sedan.
  • Vitt té

Vitt te är ett te som inte ångas eller steks efter skörd utan torkas direkt vilket gör det något mer oxiderat än gröna. Den högsta kvaliteten av vitt te görs av teblad som skördas precis innan bladen ska slå ut. Vitt te är en liten men växande grupp som rider på hälsotrenden. Vitt te framställs huvudsakligen i Kina, men produceras även på det indiska fastlandet och Sri Lanka.
  • Smaksatt té

Te, vanligen svart, som smaksatts med fruktolja, fruktskal, blommor och/eller smakessenser, exempelvis Earl Grey och Söderblandning. I takt med ökad efterfrågan på grönt te i västvärlden har alltfler varianter av smaksatt grönt te dykt upp. Smaksatt te kan säljas antingen som påste eller som löste, antingen färdigpaketerat eller i lösvikt.
Ett smaksatt té jag har hemma. I det finns bl.a. Blodabelsinbitar,
citrongräs, ingefära, och lustiga små blomster.

Det finns många fler olika sorter än de jag skrivit om här som exempelvis:
  • Oolong-té
  • Mörkt té
  • Gult té
  • Blomté
  • Hälsoté
  • Örtté
  • Rökt té (Lapsang Souchong)
  • Pulverté
  • Snabbté
men de kan ni läsa mer om på wikipedia om ni vill.

Tillagning. Generellt brukar man säga att tre gram te per kopp är lämpligt oberoende av vilket te det rör sig om. Den stora skillnaden gäller temperaturen på vattnet. Ju mindre oxiderat och ju finare kvalitet desto lägre temperatur och längre dragningstid. De flesta svarta teer bör tillagas med vatten så nära kokpunkten som möjligt medan 70 grader är ett riktmärke för gröna och vita teer.


http://sv.wikipedia.org/wiki/Te

torsdag 18 augusti 2011

FAHRENHEIT


Nostalgispelar Quantic Dreams "FAHRENHEIT" aka "INDIGO PROPHECY" i USA.

Spelet släpptes 1995 & har sålt i över 700 000 ex.

Grafiken skulle nog de flesta säga är dålig mätt med dagens mått, men spel- behållningen är fantastisk tack vare en gripande story, filmisk spelkänsla, bra musik & ett för den tiden unikt upplägg - man får spela både den jagade och de som jagar.

Ge det en chans, det är underhållande.







Läs mer här: http://en.wikipedia.org/wiki/Fahrenheit_%28video_game%29

Lucas Kane - vår motvillige .... hjälte eller?

Tyler Miles spelar om 200 dollar

Carla Valenti möter sin överman?

onsdag 17 augusti 2011

Mord av Grillvante!

Katten äter grillvantar och grytlappar!!



Vi sörjer denna grillvante som har skyddat sin sista hand

Ja, ni hörde rätt... Den äldsta pojkens katt - döpt "Blixten Maskin" efter en känd pixar racingbil som är svårt att uttala när man är 6 år - har gjort sig skyldig till mord av grillvante.

Jag har som tur är en i reserv, men jag saknade den första och efter några dagar dök den upp under sängen, fullkomligt massakrerad.

Grytlappar ligger och dräller lite här ock var i hemmet när man varit borta också. *suck* Kan han inte leka med garnnystan som normala katter?

The usual suspect!

Ugnsgratinerad Fläskfilé med Champinjoner

Lätt och gott att slänga ihop. Pröva att variera kryddningen själv, tillsätt vitlök, byt ut chipotlepastan mot sambal oelek, ja det mesta är möjligt faktiskt ;)

 

Snaskigt värre!
Ingredienser
600 g fläskfilé
Pepparmix
3 dl grädde
2 dl crème fraiche 34%
1 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
1 tsk chipotlepasta
2 msk kalvfond
1-2 burkar hela eller skivade svampinjoner

Gör så här
1. Sätt på ugnen på 200 grader.
 
2. Koka upp grädde, creme fraiche, tomatpuré, dijonsenap, chipotlepastan, och kalvfonden.

3. Putsa fläskfilén och skär den i ca 8 bitar, väger den mer än 600g skär man i fler bitar.

4. Lägg fläskfilébitarna i en ugnsfast form och krydda rikligt med pepparmixen. Strö över champinjonerna.

5. När grädden och allt kokat upp, häll det över fläskfilén.

6. Gratinera i ugn i 40 minuter.



Detta är receptet jag utgick ifrån: 
http://www.matklubben.se/matklubben/FAE/kokbok/?id=2765826&recipeid=91687&offset=1



tisdag 16 augusti 2011

Marinerad fläskytterfilé

Enkel marinad som passar till det mesta. Här har jag använt den till fläskytterfilé och marinerade i en bigpack då jag skulle grilla på annan ort. Bäst blir det om man låter köttet marineras ett dygn, men det fungerar kortare tid också, om man skulle förbereda köttet på morgonen och grilla på kvällen är detta ok. Soyan och limesaften är de ingredienser som hjälper till att möra köttet.
Pröva gärna att experimentera med kryddningen och de andra ingredienserna.


Marinerad fläskytterfilé plus annat gott.
Ingredienser
800-1000g fläskytterfilé
½ dl rapsolja
½ dl soya
2 vitlöksklyftor
3 msk sweet chili sauce
2 msk oystersauce
1 msk pressad limesaft
½ msk grillkrydda
½ msk pepparmix
½ msk oregano
2-3 krm färskmalen svartpeppar
2-3 krm salt

Gör så här 
1. Skala och pressa vitlöken i skålen du ska blanda marinaden i.

2. Häll i resten av ingredienserna och blanda ordentligt.

I detta fallet har jag marinerat fläskytterfilé, har du tillgång till en  kötthammare så kan du göra följande för att få köttet riktigt mört när du grillar.

3. Skär köttet jäms med muskelfibrernas riktning till 2-3 cm tjocka bitar, banka sedan ut dessa ganska ordentligt med en kötthammare innan du marinerar.

4. Marinera köttet helst i ett dygn, men från morgon till kväll om du grillar samma dag funkar också.


5. När du grillar, var noga med att inte grilla för länge, fläskkött har en tendens att bli väldigt torrt då.



Fläskytterfilé är i princip bara en rejält putsad benfri kotlettrad
Kötthammare gör underverk för kött som ska marineras
Här marinerar jag i något så klassiskt som en bigpack då köttet skulle grillas på annan ort ;)

måndag 15 augusti 2011

Grekisk Sallad & Vinägrett

Lätt och gott på somrarna, passar fint till grillat om man inte gillar potatissallad och sånt. Gott med kalamataoliver i salladen men det funkar i princip med vilka oliver som helst.


Här grekisk sallad i gott sällskap ;)
Ingredienser
7-8 blad isbergssallad
1/2 gurka
15-20 körsbärstomater
1 stor rödlök
200g fetaost
20-30 svarta & gröna oliver
½ dl olivolja
1-2 msk vitvinsvinäger
1-2 msk oregano
2-3 krm färskmalen svartpeppar

Gör så här 
1. Skölj av salladen, skär i bitar och torka i en salladsslunga eller med hushållspapper.
 

2. Skölj gurkan och skär i antingen "halvmånar" eller "trekanter".

3. Skölj körsbärstomaterna och dela på mitten.
 

4. Skala rödlöken och skär i ringar.
 

5. Skär fetaosten i bitar eller smula sönder till lagom bitar med fingrarna.
 

6. Låt oliverna rinna av och blanda sedan allt detta i en salladsskål.
 

7. Häll över pepparn & oreganon och ringla sedan över olivolja och vinäger.
 

8. Blanda & servera genast då dressingen har en förmåga att slaka ur salladen om man väntar för länge. Alternativt kan man göra salladen först och vänta med att göra och hälla på vinägretten.


Detta receptet finns även på min sida på matklubben: 
http://www.matklubben.se/recept/grekisk_sallad_99421.html

Grönt är alltid fräscht

Här är vinägretten förberedd

söndag 14 augusti 2011

Fredriks Lasagne

Gott och enkelt att göra. Har man tid och ork kan man göra en riktig bechamelsås, men jag brukar inte tycka det är värt besväret ;) På detta receptet har jag använt 3 lager med pastaplattor.

 

Lasagna al forno
Ingredienser
500g blandfärs
9 lasagneplattor
2 gula lökar
400 g simply cheese ostsås (1 förpackning)
2 vitlöksklyftor
2 dl riven ost
1 dl rött eller vitt vin (kan uteslutas)
3 msk tomatpuré
½ msk oregano
2 krm svartpeppar
1 buljongtärning (kött/kalv)
2 dl vatten
1-2 dl mjölk
400 g krossad tomat (1 burk)

Gör så här
1. Hacka löken och vitlöken.

2. Koka upp färs, lök, vitlök, vin, tomatpuré, oregano, peppar, buljong, vatten och krossad tomat i en kastrull.

3. Rör om med en trägaffel/slev eller annat för att finfördela färsen innan det kokar upp annars får du bara en stor kokt köttfärsklump i såsen.

4. När det kokat upp, sätt locket på och låt sjuda i 15 minuter. Rör om emellanåt.

5. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Smörj en ugnsfast form.

7. När köttfärssåsen kokat klart, ställ av den och häll i mjölken och rör om.

8. Varva nu köttfärssås, lasagneplattor, ostsås & ost i den ugnsfasta formen. Börja med köttfärssås i botten, och avsluta med köttfärssås, ostsås & ost på toppen.


9. Ställ in den i mitten av ugnen i 30 minuter.

Detta receptet finns även på min sida på matklubben: 
http://www.matklubben.se/recept/fredriks_lasagne_99381.html


Lasagna in the making

lördag 13 augusti 2011

Fredriks Vitlöksbröd


Snabbt och väldigt gott. Går lika bra att grilla som att köra i ugnen. Men var beredd att plocka dom från grillen snabbt för dom får färg väldigt fort.

Om man vill, finns det olja som redan är smaksatt med vitlök när man köper den, det funkar också om man vill göra det ännu lättare för sig.


Här är vitlöksbröd grillat i ugn.
Ingredienser
8 skivor formfranska
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
Flingsalt
Oregano 

Gör så här 
1. Sätt ugnen på 250 (om du nu inte ska grilla)

2. Häll upp olivoljan i ett glas eller liknande och pressa i vitlöksklyftan.

3. Skär brödet i antingen trekanter, starwarsfigurer, arlaharar eller annan önskad estetiskt tilltalande form.


4. Pensla brödet på båda sidor med vitlöksoljan och strö sedan över flingsalt och oregano.

5. Kör dom på en plåt i ugnen tills de fått en gyllene färg. (ca 7 minuter eller så)



Detta receptet finns även på min sida på matklubben: 
http://www.matklubben.se/recept/enkelt_vitloeksbroed_98923.html

Här samma recept fast grillat på kolgrill, tillsammans med marinerad
fläskytterfilé, grilloumi och grekisk sallad.  Recepten på salladen,
dressingen och marinaden kommer jag lägga upp här senare.