onsdag 29 februari 2012

Ostfyllda Parmarullar med Rostade pumpafrön & Balsamvinägermarinad

Låter kanske omständigare än vad det är ;)
En god kombination av smaker, i originalreceptet (hämtat från TV4's "Halv åtta hos mig") användes spenat istället för ruccola (något att tänka på då ruccolan är ganska pepprig i smaken), jag blev i alla fall nöjd med denna kombinationen :)

Proscioutto di Parma
Ingredienser (2 pers)
4 skivor parmaskinka
100g chevré
100g creme fraiche
50 g pumpafrön
Gräslök
Ruccola
Marinad
½ dl rapsolja
1 msk honung
1½ msk röd balsamvinäger
1/4 finhackad rödlök
Salt
Grovmalen svartpeppar

Gör så här
1. Rosta pumpafröna i en panna med lite rapsolja, salta och lägg åt sidan när det är klart.

2. Ta bort den vita hårda kanten från chevrén och mosa resten och blanda ihop med creme fraiche & smaka av med gräslöken.

3. Skölj och torka ruccolan (ett tips är att lägga den blöta salladen i en stor bunke med lock tillsammans med lite torky och skaka loss).

4. Lägg upp 2 skivor av parman omlott och lägg en rejäl klick av ostcrémen på. Rulla ihop och lägg rullen på en bädd av ruccola. Det kan vara bra om parmaskivorna inte är riktigt såpass tunna att de faller isär.

5. Blanda ingredienserna till marinaden, smaka av med salt och peppar.

6. Ringla marinaden över rullen och ruccolan. Strö över de rostade pumpakärnorna och servera.

lördag 25 februari 2012

Kantarellsås med Grädde & Portvin

Härlig sås gjord på skogens guld, gott till det mesta i köttväg.
Om man använder sig av frysta kantareller så ska man använda en del av spadet i såsen och lite mindre grädde. Som vanligt är det viktigt att smaka av.


En klassisk kombination
Ingredienser
1l kantareller
1 stor schalottenlök (finhackad)
5 dl vispgrädde
2 msk portvin
1 svampbuljongtärning
1 msk kalvfond
1 msk vetemjöl
salt
grovmalen svartpeppar
smör

Gör så här
1. Stek de rensade kantarellerna i smör. Salta och peppra.

2. När kantarellerna nästan är klara och har fått en fin stekyta, häll i löken och stek med en stund.

3. Pudra över mjölet och rör om rejält, häll sedan i grädden lite i taget under omrörning.

4. Krossa och ha i buljongtärningen.

5. Låt nu såsen koka upp under omrörning så den tjocknar och mjölsmaken försvinner.

6. Smaka av med portvin & kalvfond

tisdag 21 februari 2012

Min musik - "Open Up Your Heart"

"Open up your heart" skrev jag 2008, själva musiken var ursprungligen en instrumental låt som jag skrev runt 2001 och senare tyckte var tillräckligt bra för att kunna sätta en text till. Jag satte mig ned och försökte hitta lite sjyssta rim och detta blev sedan det färdiga resultatet.

Här är en länk till låten på min youtubekanal: http://www.youtube.com/watch?v=yf81s9UdtpM&feature=context&context=G2983a4eAUAAAAAAABAA

Text:
She seems so lost, sitting there in silence.
She knows the cost, to live a life in violence
If I could take her away, to a better day
A safe place to stay, in all this decay

So this is where it starts, the future of it all
Break your darkened past, it's time to stand tall!
Come free your mind, from all those shades.
Leave it all behind, in the tiding waves!

What is it that scares you, what's hiding in your eyes?
Teach me to see there, and we'll defeat the lies!
Tell me to be there, don't take on the world on your own!
I'll make you believe it, together we'll be strong

Open up your heart, show your wants and fears
let us make them part, an end to the tears
Come fly with hope, to something new
And we'll alope, into the blue

end

lördag 4 februari 2012

Min Musik - "Shameless"

"Shameless" skrev jag 2006. Hade en period vid den tiden då jag skrev lite "mörkare" musik om man nu kan uttrycka det så, och detta var den första i den perioden.

Här är en länk till låten på min youtubekanal:
http://www.youtube.com/watch?v=Z0Ms5KVifOw&feature=g-upl&context=G2983a4eAUAAAAAAABAA


Text:
What is it worth,
in your wretched thoughts?
No loves rebirth.
that's what you brought.
Look at you now -
in your darkes hour
This is how
our love was devoured.

Who should I be today?
You turn everything away!
With every feeling you betray -
It's in loneliness you'll stay!
It never was your concern
that every page you turn,
In your footsteps only burn,
why could you never learn?

You knew how it hurt.
Your shameless ways,
left me in dirt
and wounded daze.
Never again,
with the heavy load
that you retain -
will I walk the road!

Who should I be today?
You turn everything away!
With every feeling you betray -
It's in loneliness you'll stay!
It never was your concern
that every page you turn,
In your footsteps only burn,
why could you never learn?

end

onsdag 1 februari 2012

Krispiga Marängbakelser

Egentligen var det tänkt att detta skulle bli en marängtårta, men då ugnen alltid har en förmåga att bränna allt man tillagar i den från undersidan - och så även med marängbotten så räckte det inte till en tårta utan jag fick göra mindre bakelser av marängen som fortfarande var ok.

Receptet har jag fått av Farmor, som i sin tur hittat det någon annanstans.


Knaprigt krispiga marängbakelser!
Ingredienser
Maräng
4 äggvitor
2 dl socker
3 dl rice crispies
flytande margarin
1 msk vetemjöl
Fyllning 1 - Chokladcréme
4 äggulor
3/4 dl socker
3/4 dl vispgrädde
50g smör
100g mörk blockchoklad
<1 msk vetemjöl
Fyllning 2 - vispad grädde
3 dl vispgrädde
Topping/Dekoration
50g smält mörk blockchoklad


I det här köket är måttlighet INTE en dygd!
Gör så här
1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, smöra och mjöla sedan pappret så är risken att marängen fastnar mindre.

3. Vispa äggvitorna till skum, tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa tills marängsmeten blir styv & glansig.

4. Vänd ned flingorna i smeten och häll ut över det mjölade bakplåtspappret och fördela jämnt.

5. Grädda marängen mitt i ugnen i ca 1 timme, stäng sedan av ugnen och ställ luckan på glänt och låt marängen stå kvar i ugnen - detta gör att marängen torkar och blir spröd istället för seg.

6. Nu är det dags för chokladcrémen - blanda grädde, socker, äggula och mjöl i en kastrull, koka upp och låt sjuda under omrörning tills det tjocknat.

7. Ställ av grytan och rör ned smöret lite i taget.

8. Krossa sedan chokladen och rör ned i blandningen lite i taget tills du får en jämn smet. Ställ att svalna.

9. Vispa grädden.

10. Dela försiktigt marängen i fyrkanter till det antal bitar du vill ha.
(Dela på hälften till 2 stora bitar om du vill göra en enda stor tårta istället).


11. Lägg marängen med den platta sidan ned, bred på chokladcréme & sedan vispad grädde, avsluta med att lägga en andra bit maräng ovanpå med den platta sidan ned och ringla över smält choklad.